İstanbul’ un merkezinde kentin tarihi ve doğal güzellikleriyle iç içe üçüncü nesil bir yüksek öğretim kurumu olan KADİR HAS Üniversitesi; kültüre, sanata ve tarihe verdiği önemi DÜNYA KÜLTÜREL MİRASINI koruma yönünde kurduğu Türkiye’ nin ilk UNESCO kürsüsüyle taçlandırdı.
Kadir Has Üniversitesi’ nin Cibali Kampüsünde yapılan açılış töreninde UNESCO Genel Direktörü Irına BOKOVA ile Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYDIN arasında imzalar atıldı.
Hasbelkader İstanbul da bulunduğum için bu tarihi birlikteliğe tanık oldum. Öte yandan Safranbolu Dünya Miras Alanlarını Kültürel Değerini Koruma Yaşatma ve Tanıtma Derneği ninde üyeliği sıfatım; ilgi alanıma girmesi nedeniyle beklentilerimin kurumsal bağlamda güncellendiği bu oluşumu izlemeyi gerektiriyordu. Kimilerinin çok sevdiği söylem yerine eylemi daha yararlı görmekteyim kendimce…
Her neyse öze dönelim.
Bu konu ulusal basında yer aldı. Umarım kısa sürede birliktelik için girişimler başlar. Çünkü Dünya Miras Alanlarının Korunması için toplumsal katılım yoluyla yönetilmesi söz konusu artık. . Bu yeni hedef 2007 de mevcut dört stratejik hedefe eklenmiş bulunuyor. Kısaca farkındalık yaratacak. Projeler üretilecek. Henüz Safranbolu’ da Dünya Miras Alanları Yönetimi oluşturulmuş değil, Kent Konseyimiz tırnak içinde ‘’ derin dondurucuda…’’ Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfımız, adının ve vakıf senedinin hükümleri doğrultusunda yapabileceğinin, yapması gerekenlerin gerçekleşmesi çabası içinde… Kanımca ‘’Farkındalık’’ tanımının en verimli öncüsü ve öznesi…
Görünen odur ki Safranbolu’ nun makus talihi ‘’KAYAÜSTÜNDE ‘’ ve temerküz sarmalı içinde…
Safranbolu nun başında bir altın tacı vardır. Bu tacın pırlantalarını Kale, Hıdırlık Tepesi, Şahbalı, Mezarlık başı, Gümüş Tepesi, Küpcü Tepesi, Hastane altı, Dolambat ve Kayaüstü oluşturur Malum olduğu üzere…
Safranbolu ya sahip çıkmak için yerli yabancı olmanın hiç önemi yok. Burası Dünya Mirası ve Herkesin Ortak Değeri… Yaşayan Tarihi ve Geleceğe Mirası Dünya Şehri…