UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve “en iyi korunan 20 kent” arasında yer alan Safranbolu 4 asırlık geçmişe sahip yer altı tünelleri restore edilerek Safranbolu’nun altındaki Safranbolu’nun da kapıları açılarak turizme kazandırılma çalışmaları başlıyor.
Tarihin derinliklerinden günümüze sarkan hanları, hamamları, konakları, camileri, çeşmeleri, köprüleri, ahşapla taşın birlikteliğinden oluşan harika evleriyle açık hava müzesini andıran tarihi ilçemizin altında bulunan, yaklaşık 4 asır önce yapıldığı bilinen atık su ve kanalizasyon kanalları için yapılan, yapıldığı dönemlerdeki hallerini büyük oranlarda büyük oranda koruyan, gizli, uzun, geniş, şehri adeta omuzlarında taşıyan sanat harikası tüneller sözünü ettiklerimiz.
Safranbolu için önemli bir hedef, tarihin derinliklerinden günümüze sarkan Osmanlı’nın el, ayak izi, “korumacılığın başkentinde, 1970’li yıllar ve o yılların yerel yöneticileri tarafından başlatılan restorasyon ve koruma çalışmaları sürdürülürken her yönüyle geleceğe aktarılması hedeflenen görünen Safranbolu ya, altındaki Safranbolu’nun da katılması hedefi gerçekleştiğinde Safranbolu’nun turizm gücüne iki beklide daha fazla güç katacaktır.
“Turizm vakfının üstlendiği restorasyona dair proje çalışmalarında sona gelindiği belirtilen tüneller, asırlar önce tarımsal arazilerden daha fazla yararlanabilmek adına Akçasu Deresi’nin üstüne kemerler vasıtasıyla kurulan içme suyu ve atık su giderleri ile kanalizasyon işlevlerini yerine getirmek koşulu ile yapılmış, Safranbolu eski çarşı da bulunan demirciler ve bakırcılar çarşıları, Cinci Hanı İzzet Mehmet Paşa camiinin altından geçen tünellerin restorasyonu ehil ellere teslime hazırlanıyor.
Safranbolu muzun yeryüzündeki güzelliklerini yıllardır görüyoruz. Bundan böyle yaklaşık 4 asır evvel beklide bütün dünyada böyle bir kanal sistemi olmazken, Osmanlı imparatorluğu döneminde ecdadımız tarafından Safranbolu’nun atık sularının bertaraf ı için yapılan restorasyonu proje çalışmaların da sona gelindiğini Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar ve ekibinden sevinçle öğreniyoruz.
1645 yılında yapılan bu atık su tünellerinin turizme kazandırılması ve gelen misafirlere gösterilmesi Safranbolu turizmine önemli bir artı değer katacağı belirtilmekte. Tünellerin bu günkü halini bile görenlerin“ muhteşem bir yapı, çok iyi güvenlik tedbirleri alınarak bir an önce turizme kazandırılması ile Safranbolu turizmi çeşitlenecek, Karabük ilinin, muhtelif yerlerinde ki tarihi ve doğal mirasında turizme kazandırılması bölgenin kazanımlarına değer katacağına yürekten inanıyorum.
Dünyada örneği az bulunan geçmişimizden geleceğimize miras bu tarihi değer Safranbolu’nun altında ki Safranbolu’nun kazanımına katkısı olan herkesi şükranla anıyorum.