Korona virüs salgını, Dünyamız, ülkemiz ve de şehrimiz insanlarına tehditlerini her gün biraz daha artırarak sürdürüyor.
Korona virüs salgınından etkilenenlerin rakamlarla ifadesi ne göre sonuç vehametini giderek artırıyor.
Karabük Belediye Başkanımız Rafet Vergilinin “Karabük’ teki Covid 19 Rakamları Tehlikeli Boyutta. Türkiye ortalamasının en az 12- 13 kat üstünde seyrediyoruz. Şu anda virüs proğramı önlemlerini Valilik ve Hıfzıssıhha Kurulu yönetiyor. Bana göre tedbirlerin hiç birisi yeterli değil. Bu tip tedbirlerle hasta sayısı artar, Ölüm oranları artmaya başlar” Dünyada saatlerin durduğu bir dönemde bizimde kurallara uymamız lazım” dedi.
Covid -19 la mücadelede çoğu şehirde durumun kontrolden çıktı söylentileri korkuları artırdı. Covid - 19 vaka sayılarının artıyor olması ülke genelinde olduğu gibi Karabük’te tedbirler artırılıyor. 81 İl valiliğine korona virüs tedbirleri ile ilgili gönderilen ek genelge de. Günlük raporların ve uzman önerileri değerlendirilerek önlemlerin artırılması gerektiği belirtildi.
Genelgenin başında yer verilen kontrollü sosyal hayat döneminde salgınla mücadelenin genel prensipleri olan HİJYEN,MASKE ve MESAFE kurallarının yanı sıra her bir FAALİYET ALANI/ İŞ KOLU, için ayrı ayrı belirlenen tedbirlere uyum ve etkin denetim mekanizmalarının büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Genelgede; “Ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi.
Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek.
Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha/tabela herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek suretiyle ilanı sağlanacak. Restoran, otel, kafe vb. tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00’ten sonra müzik yayınına (canlı müzik, kayıt dinletilmesi vb. her türlü yayın dahil) hiçbir şartta izin verilmeyecek.
Mülki idare amirlerinin koordinasyonunda kolluk birimleri ve yerel yönetimler bu konuda gerekli tüm tedbirleri alacak. Vatandaşların toplu olarak bulunduğu/bulunabileceği yerler (pazaryerleri, sahiller vb.) ile kafe, restoran vb. yeme içme ve eğlence mekanlarında; Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi ile Bakanlığımızın ilgili Genelgelerinde belirtilen Koronavirüs salgınıyla mücadele amacıyla alınan tedbirlere ve belirlenen kurallara uyulması hususundaki denetimlerin süreklilik taşıyacak şekilde etkinliğinin artırılmasına yönelik gerekli tedbirler vali ve kaymakamlarca alınacak. Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlere riayet etmeyen gerçek ve tüzel kişilere (işletmeler vb.) uygulanan idari para cezalarının tahsili konusunda vali/kaymakamlarca gerekli hassasiyet gösterilecek. Vali/kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde gerekli kararların Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak. Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden Davranışlara İlişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.” DENİLDİ.